Alcohol in het lichaam

Gepubliceerd op 4 februari 2021 om 12:26

De feestdagen en dry januari zijn weer voorbij. Hoe stond het ervoor met jouw alcoholgebruik de afgelopen weken? Wellicht vond je het wel even prettig om na de feestdagen even geen alcohol meer te zien, maar lust je nu wel weer een glas (of twee). Of heb je het idee dat je nog steeds veel meer drinkt dan gebruikelijk vanwege de huidige maatregelen waarmee we moeten leven. 

Hoe dan ook, ik heb de feiten van alcohol opgezocht en hieronder voor je uitgeschreven. Wat is alcohol nou eigenlijk en wat voor effect heeft het op je lichaam? 

Klopt het dat je je rijbewijs verliest wanneer je dronken op de fiets zit? En word je inderdaad sneller drinken wanneer je drinkt met een rietje?

 

Wat is alcohol?

Alcohol ontstaat door gisting van de suikers die van nature in granen en fruit zitten. Gistcellen zetten die suikers om in alcohol. De alcohol die geschikt is voor consumptie heet ethylalcohol (ethanol). In pure vorm is het een reuk- en smaakloze vloeistof.

De bekendste soorten alcoholhoudende dranken zijn bier, wijn en sterke (gedistilleerde) drank.

 

Alcohol in het lichaam

Neem je een alcoholische versnapering, dan wordt de alcohol snel en volledig afgebroken door het lichaam. Al na een paar minuten stijgt de alcohol naar de hersenen, en zijn we ‘onder invloed’. Drink je op een lege maag, dan is de alcohol na een halfuur opgenomen door het lichaam. Bij een volle maag, zeker in combinatie met eiwitrijk voedsel, duurt dit twee tot drie uur. ‘Een bodempje leggen’ voordat je gaat drinken is daarom dus lang niet onverstandig.

 

Alcohol heeft een verdovend effect op de hersenen. Wanneer iemand alcohol drinkt, raken eerst de hersendelen verdoofd die het gedrag en de gevoelens controleren. Zo zorgt een kleine hoeveelheid alcohol voor een moediger, actief gevoel. In grotere hoeveelheden overheerst de verdovende werking. Persoonlijke factoren en omstandigheden beïnvloeden het effect.

Bij een grotere hoeveelheid alcohol vermindert het reactievermogen. Men hoort en ziet minder scherp, maar het zelfvertrouwen neemt misleidend toe en kan omslaan in roekeloosheid. Hierdoor ontstaan soms gevaarlijke situaties, zoals in het verkeer.

 

Nog meer alcohol vermindert de controle over de bewegingen en het coördinatievermogen. Lopen wordt wankelen, praten wordt wartaal. Vaak kan je je later helemaal niet meer herinneren wat er allemaal gezegd of gebeurd is. Een te grote dosis alcohol kan ervoor zorgen dat de hersenen zo erg verdoofd raken dat de ademhaling en het hart verzwakken of helemaal stilvallen, wat kan leiden tot coma, hart- en ademhalingsstilstand of zelfs tot de dood.

 

 

Gevolgen stofwisseling en gezondheid

Omdat alcohol niet wordt opgeslagen in het lichaam (giftige stof die het lichaam uit moet), heeft het voorrang bij de stofwisseling van voedingsstoffen. Doordat alcohol nu voorrang krijgt kan de lever in de problemen raken. Het opslaan van bepaalde vitamines verslechtert en de vertering van eiwitten en de afbraak van vetten worden onderdrukt. Het gevolg van dat laatste is dat vet direct wordt opgeslagen in het lichaam. Gebeurt dit structureel dan ontstaat de welbekende bierbuik. Wordt er buitensporig en structureel te veel gedronken, dan kan de lever het erg zwaar krijgen. Langdurig alcoholmisbruik kan leiden tot levercirrose, het vervetten van de lever. Dit is een aandoening waarbij de lever onherstelbaar beschadigt. En aangezien de lever een van de grootste organen is, heeft dit grote gevolgen voor de gezondheid.

 

Wijn en sulfiet

Er doen allerlei verhalen de ronde over sulfiet. Het klinkt wat chemisch, wordt handmatig in wijn gestopt en het zou de boosdoener zijn bij hoofdpijn na wijn. Maar wat is sulfiet nou eigenlijk en waarom zit het eigenlijk in wijn?

Sommige mensen kunnen overgevoeligheidsreacties krijgen als ze sulfiet binnenkrijgen. Sulfieten zijn conserveermiddelen en kunnen van nature veel zitten in gedroogde vruchten, wijn en citroensap. Bij wijn is het een natuurlijk bijproduct van de vergisting tijdens het wijnmaakproces, maar wordt het tijdens dit proces meestal ook nog toegevoegd door de wijnmaker zelf.

 

Sulfieten beschermen de wijn tegen zuurstof en daarmee oxidatie. Zo blijft jouw fles cabernet sauvignon of merlot fruitig en levendig. Een tweede reden is dat sulfiet bacteriën en schimmels tegenhoudt. Het heeft een ontsmettende werking. Ook houden sulfieten de wijn frisser van kleur. Kortom: met wat sulfiet kan de wijnmaker ongewenste reacties op de wijn voorkomen zodat jij een fijn glas in handen hebt.

 

Dat sulfieten hoofdpijn geven de volgende dag is een fabeltje. Het is in elk geval nooit aangetoond. Wel kunnen sulfieten voor een klein groepje mensen schadelijk zijn. Veel voorkomende klachten van sulfieten zijn:

 • hoofdpijn al snel na het drinken van een glas wijn (dus niet pas de volgende ochtend)
 • niezen, verstopte neus, verkoudheidssymptomen en slijm in luchtwegen
 • kortademigheid
 • astma aanval
 • uitslag, eczeem, jeukbultjes
 • netelroos
 • rode wangen en neus, verhit gevoel in gezicht
 • opvliegerig gevoel

 

Zoals bij elke intolerantie is het belangrijk om niet zelf voor dokter te gaan spelen.

Sulfiet gevoeligheid kan redelijk worden getest door een dermatoloog of een

allergoloog. Ben je sulfiet gevoelig? Dan is het belangrijk om dit te vermijden.

⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

Hoe schadelijk is alcohol?

Zoals bij elke voedingsstof bepaalt de dosis of iets giftig is. Alles is namelijk giftig als je er te veel van inneemt. Dat geldt ook voor alcohol. Het is echter wel zo dat alcohol zelf vooral veel calorieën bevat, maar totaal geen nuttige voedingsstoffen. Vanuit fysiologisch oogpunt heb je alcohol niet nodig. Integendeel: je lichaam is het liever kwijt dan rijk. Vanwege psychologische redenen (je lekker voelen door alcohol) kan je een glaasje op zijn tijd begrijpelijkerwijs wel prettig vinden.

 

 

Veelgestelde vragen

 • Kan je van wijn ook een bierbuik krijgen?

Historisch gezien is bier de alcoholische 'volksdrank'. Wijn is in onze samenleving nog maar een paar decennia zo wijd verspreid als het vandaag is.

Tot voor kort lag het gemiddelde alcoholverbruik bij mannen ook hoger dan bij vrouwen. Vrouwen hebben mannen echter stevig bijgebeend qua drankverbruik.

 

Een 'bierbuik' bestaat wel degelijk. Het klopt ook dat het vooral bij mannen voorkomt. Maar uiteraard kunnen ook vrouwen gewicht winnen door alcohol te drinken. Alleen zullen zij minder vaak een bierbuik krijgen omdat vet zich bij vrouwen doorgaans meer aan de heupen en de billen opstapelt dan in de buikstreek.

 

Wie veel (2 tot 3 glazen per dag) en/of langdurig alcohol drinkt, loopt kans op een paar extra kilo's. Of en in welke mate dat gebeurt, hangt ook af van je leeftijd, geslacht en erfelijke aanleg.

 

 

 • Word je sneller dronken als je alcohol met een rietje drinkt?

Alcohol met een rietje drinken zorgt er inderdaad voor dat je iets sneller dronken wordt. Niet omdat je meer alcohol binnen krijgt, maar omdat de alcohol sneller in je bloed terechtkomt. Wanneer je een glas alcohol drinkt, stroomt de drank voornamelijk over je tong. Door met een rietje te drinken, komt de drank meer in contact met je gehemelte. De huid van het gehemelte is erg dun en sterk doorbloed, waardoor stoffen gemakkelijk in de bloedsomloop terechtkomen. Alcohol komt langs deze weg sneller in het bloed dan via de maag en de darmen.

 

 • Waarom gaan alcohol en sportprestaties niet samen?

Sporten onder invloed van alcohol zorgt voor een minder goede concentratie, tragere reactiesnelheid en slechtere oog-hand-coördinatie. Zaken die erg belangrijk zijn in de sport.

Daarnaast zorgt sporten met alcohol in het bloed voor een rechtstreeks risico op blessures. Je pijngrens vervaagt en je gedraagt je roekelozer. Ook alcohol drinken na de sportactiviteit heeft nog een nadelige invloed op blessures. Als je een blessure hebt, zal die door alcohol trager herstellen. Een letsel kan daardoor bijvoorbeeld harder gaan bloeden en een spierverrekking zal minder snel genezen.

 

Alcohol werkt heel urine-/vochtafdrijvend en is allesbehalve een dorstlesser. Het zorgt ervoor dat je lichaam meer vocht verliest dan dat het aanvoert. Daardoor geraak je nog sneller gedehydrateerd. En dat zorgt voor een groter risico op krampen, spierverrekkingen, spierspanningen en letsels.

 

De spiercellen krijgen niet meer voldoende energie om het nodige werk te doen tijdens een sportactiviteit. Je spieren trekken minder goed samen, je bent sneller moe en verliest dus aan uithoudingsvermogen. Ook je hart is een spier en verliest aan kracht en uithoudingsvermogen door alcoholgebruik. Alcoholgebruik verhoogt de kans op verstoorde hartritmes. Het sporten op zich doet de hartslag al stijgen. Beide samen kunnen je dan ook in de problemen brengen. • Helpt sporten om te ontnuchteren?

Lichamelijke inspanning verandert niets aan de afbraak van alcohol. Alcohol heeft steeds even veel tijd nodig om door het lichaam verwerkt te worden: ongeveer 1,5 uur per standaardglas.

 

Een kater is vooral een gevolg van uitdroging. Sporten met een kater kan die uitdroging nog erger maken. Bij het sporten neemt je lichaamstemperatuur toe, waardoor je gaat zweten en dus nog meer vocht verliest.

Alcohol heeft ook uren later nog een negatief effect op je lichaam. Zo is een kater nefast voor de atletische prestatie. Sporten met een kater verhoogt ook het risico op letsels.

 

 • Loop je meer kans op een alcoholprobleem na een gastric bypass?

Bij een normale maag wordt de alcohol een tijdje in de maag vastgehouden en gaat die daarna druppelsgewijs naar de darmen. Via de darmen komt het alcohol in je bloed terecht. Na een gastric bypass komt de alcohol veel sneller in de darmen terecht waardoor de hoeveelheid alcohol in het bloed sneller piekt. Bovendien blijft de alcohol ook langer in het lichaam.

 

Een gastric bypass laten uitvoeren zorgt er bij sommige mensen voor dat ze minder voldoening of belonend effect halen uit het eten. Dat kan ervoor zorgen dat ze naar andere (genots-)middelen grijpen om een gevoel van beloning te ervaren. aan’ voeding gaat men over naar een probleem met of ‘verslaving aan’ alcohol. Veel mensen blijven na de operatie nog alcohol drinken, terwijl de officiële richtlijn is: geen alcohol meer.

 

 • Riskeer ik mijn rijbewijs te verliezen als ik dronken fiets?

Vele mensen weten dat alcohol en autorijden niet samen gaan. Maar wist je dat dronken fietsen ook strafbaar is? In de wegverkeerswet staat duidelijk vermeld dat een bestuurder die onder invloed is, bestraft wordt met een boete en niet meer verder mag rijden. Een fietser is ook een bestuurder. Dat maakt dat fietsen onder invloed altijd strafbaar is. De straf bestaat uit een geldboete. Vroeger hoorde daar ook de automatische intrekking van je rijbewijs voor de wagen bij. Kwestie van te voldoen aan de bepaling in de wet dat je niet meer verder mag rijden. Maar die sanctie werd op 1 oktober 2017 afgeschaft omdat ze in veel gevallen geen rechtstreeks verband houdt met de overtreding. 

Let op: het intrekken gebeurt dus niet meer automatisch maar rechters hebben wel nog altijd de mogelijkheid om naast de geldboete ook het rijbewijs in te trekken.

 

 

 

Het advies

Drink liever niet, en als je drinkt, dan maximaal één glas per dag. Kan het helaas niet mooier maken dan het is.

⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

Welk drankje zou jij kiezen als je er nog maar eentje mocht nemen?

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.