Alles wat jij wilt weten over rode bieten + 4 heerlijke recepten!

Gepubliceerd op 13 januari 2021 om 18:35

Rode bieten een saaie Nederlandse groente? Absoluut niet. Vergeet alle vooroordelen over saaie rode bieten, en kijk in plaats daarvan eens naar alle mogelijkheden en recepten die deze gezonde knol je te bieden heeft.

 

  • Lever

Rode biet bevat betaïne, een bioactieve stof die het functioneren van de levercellen stimuleert en de lever en de galwegen beschermt. Als de lever goed werkt, worden vetten efficiënt afgebroken. Dit draagt bij aan gewichtsverlies en aan het voorkomen van vermoeidheid en misselijkheid.

 

  • Cholesterol

De antioxidanten in rode biet, zoals carotenoïden en flavonoïden, kunnen de lichamelijke schade beperken die ontstaat door een te hoog cholesterolgehalte in het bloed. Door oxidatie van LDL – de "slechte" cholesterol – te voorkomen, kunnen antioxidanten de vorming van plaque voorkomen, een gevaarlijke opbouw van vetachtige stoffen die de bloedvaten verstopt.

 

  • Vermoeidheid

In de 16e eeuw kregen bleke en uitgeputte mensen rode biet om bloed aan te maken. Destijds wisten dokters en patiënten ongetwijfeld niet waarom rode biet zo effectief was, maar tegenwoordig weten gezondheidsexperts dat het hoge ijzergehalte bijdraagt aan de behandeling van bloedarmoede en vermoeidheid.

 

  • Bloeddruk

Rode biet bevat twee belangrijke voedingsstoffen die de bloeddruk kunnen verlagen: kalium en nitraat. Kalium zorgt samen met natrium dat het bloedvolume in de bloedsomloop op peil blijft. Meer natrium in het lichaam betekent meer water, meer bloedvolume en een hogere bloeddruk.

 

  • Uithoudingsvermogen

Uit het nitraat in rode biet ontstaat stikstofmonoxide. Dit heeft een uitzettende werking op de bloedvaten, stimuleert de doorbloeding en vermindert de hoeveelheid zuurstof die de spieren nodig hebben. Zo kunnen de spieren efficiënter werken.

 

  • Zwangerschap

Foliumzuur is essentieel voor de ontwikkeling van het ruggenmerg bij baby's en kan ruggenmerg defecten zoals een open rug voorkomen. Vrouwen die zwanger zijn of proberen zwanger te worden, kunnen hun lichaam met drie rode bieten voorzien van 70% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid foliumzuur.

 

  • Hoger libido

Al sinds de Romeinen heeft de rode biet een reputatie als afrodisiacum. Hij bevat grote hoeveelheden borium, dat een directe invloed heeft op de productie van menselijke geslachtshormonen.

 

  • Hart en bloedsomloop

Rode biet is rijk aan kalium, een van de belangrijkste mineralen die verantwoordelijk zijn voor de samentrekking van spieren, waaronder die van het hart. Een voedingspatroon dat rijk is aan rode biet en andere kaliumrijke producten, kan het risico op hart- en vaatziekten en op een beroerte verlagen.

 

  • Betere botten

Rode biet bevat silica, een mineraal dat het lichaam ondersteunt bij de opname van calcium, belangrijk is voor de gezondheid van het bewegingsapparaat, en het risico op botontkalking verkleint.

 

  • Gelukkig

Rode biet bevat betaïne, een stof die de geest ontspant en die in andere vormen wordt gebruikt voor het behandelen van depressies. Daarnaast bevat hij tryptofaan, een stof die ook in chocolade zit en die bijdraagt aan een goed en aangenaam gevoel. Gezond comfortfood dus eigenlijk. Want van rode biet krijg je ongetwijfeld minder schuldgevoel dan van chocola.

 

  • Liefde bij de eerste hap

In veel culturen gelooft men dat een man en een vrouw door de pijl van Cupido worden geraakt zodra ze van dezelfde rode biet eten? Bovendien wordt deze biet al sinds de Oudheid gezien als afrodisiacum. Er zitten grote hoeveelheden borium in, dat een directe invloed heeft op de productie van menselijke geslachtshormonen.

 

  • Haarverzorging

Als je rode biet kookt in water en het afgekoelde water elke avond masseert in je hoofdhuid, is dat naar verluidt een effectief middel tegen roos.

 

  • Wereldwonderen

Een Assyrische tekst uit circa 800 voor Christus beschrijft hoe er rode bieten groeien in de hangende tuinen van Babylon, een van de klassieke wereldwonderen.

 

  • Kleuren

Sinds de 16e eeuw wordt rodebietensap gebruikt als natuurlijke kleurstof. In het Engeland van de 19e eeuw verfden de victorianen hun haar met rode bieten.

 

  • Proost

Er wordt van rode bieten een wijn gemaakt, waarvan de smaak doet denken aan port.

 

  • Burgers

In Australië moet een echte Australische burger belegd zijn met een of twee schijfjes rode biet. Ook McDonalds en Burger King hebben zich moeten aanpassen; daar staat nu ook rode biet op het menu.

 

 

Recepten:

 

 

 

 

 

 

 

VENKEL-RODE BIET SOEP MET GEROOSTERDE KIKKERERWTEN

VOORBEREIDING: 15 MINUTEN // KOOKTIJD: 40 MINUTEN  PORTIES: 4

 

Voor de soep:

  • 2 el olijfolie 
  • 1 kleine gele ui, fijngesneden 
  • 1 kleine venkelknol, dun gesneden 
  • 3 knoflookteentjes, fijngehakt 
  • 1 a 2 zoete aardappelen 
  • 2 el Italiaanse kruiden 
  • 1 tl oregano 
  • ½ tl zout of naar eigen smaak 
  • 1 liter groentebouillon 
  • 250g voorgekookte rode biet 

 

 

 

Voor de kikkererwten:

  • 1 blik kikkererwten (400g)
  • 1 ½ el kokosolie 
  • ½ tl chili 
  • ½ tl kerrie poeder 
  • ¼ tl zout 

 

Voor de soep:

  1. Verhit de olie in een hoge soeppan op middelhoog vuur. Voeg de venkel en ui toe.  Roer regelmatig goed door tot de ui glazig begint te kleuren (voor ongeveer 8 minuten) 
  2. Voeg de knoflook, aardappels, Italiaanse kruiden, oregano en zout toe. Bak voor ongeveer 3 minuten.  
  3. Giet bouillon erbij en breng tot het volle kookpunt.  Dek de pan af met een deksel en laat koken voor ongeveer 20-30 minuten, totdat de aardappel zacht is.  
  4. Maak met een staafmixer een glad geheel van de soep. Voeg de bieten toe en mix nog een keer helemaal glad. Serveer de soep met geroosterde kikkererwten en venkelkruid.

 

Voor de kikkererwten:  

  1. Terwijl de soep aan het koken is kan je de geroosterde kikkererwten voorbereiden. 
  2. De kikkererwten mogen in een grote schaal worden gemengd met kokosolie, gemalen gember en zout. Leg de kikkererwten op een met bakpapier bekleedde bakplaat. 
  3. Bak ze op 200 graden voor 20-30 minuten totdat ze goudbruin en knapperig zijn. Roer het geheel goed door halverwege.

 

 

 

 

 

 

APPEL-BIETCRUMBLE

VOORBEREIDING: 20 MINUTEN // KOOKTIJD: 40 MINUTEN

PORTIES: 4 - 6

Appel-biet mix:

  • 3 granny smith appels, geschild en in plakjes gesneden 
  • 2 el ongezouten boter of kokosolie 
  • 2 el vers citroensap 
  • 2 el maple siroop of andere suiker 
  • ½ tl gemalen kaneel 
  • Mespuntje gemalen nootmuskaat 
  • Mespuntje zeezout 
  • 1 el vanille extract 
  • 2 el bloem 
  • 1 pakje voorgekookte rode bieten 

 

Crumble: 

  • 90 g bloem 
  • 50 g havermout 
  • maple siroop naar eigen smaak 
  • ¼ tl gemalen kaneel 
  • ¼ tl zeezout 
  • 5 el kokosolie, gesmolten
  1. Voeg de gesneden appels, boter, citroensap, maple siroop, kaneel, nootmuskaat en een mespuntje zeezout in een grote sauspan en verhit op middelhoog vuur. Kook afgedekt en roer zo nu en dan, totdat er sap uit de appels komt. Dit is voor ongeveer 8-10 minuten.
  2. Voeg de bloem, vanille extract en gesneden bieten toe. Roer goed door en tot alles is vermengd en de bloem opgelost is.
  3. Verhit de oven voor op 180 graden en vet een ovenschaal licht in.
  4. Mix alle ingrediënten voor de crumble in een grote mengschaal en roer goed door. 
  5. De appelmix met biet mag in de ovenschaal worden toegevoegd met daarbovenop de crumble.  Verspreid de crumble goed over de hele bovenkant.  
  6. Bak de crumble in het midden van de oven voor 40-50 minuten of tot de topping goudbruin is.
  7. Laat de crumble voor 15 minuten afkoelen en serveer met je favoriete ijs. Je kan bijvoorbeeld kaneel, slagroom of vanille gebruiken.

 

 

 

 

 

 

NAAN-PIZZA MET RODE BIET & MOZZARELLA

VOORBEREIDING: 10 MINUTEN // KOOKTIJD: 10-12 MINUTEN

PORTIES: 2-4

 

  • 2 el peterselie, fijn gesneden
  • 2 naanbroden
  • 2 el peterselie, fijngehakt
  • 1 klein teentje knoflook, fijngehakt
  • 1 el olijfolie
  • 1 verpakking babybietjes, in blokjes gesneden
  • Een beetje pittige salami (als je wilt!)
  • 125 g mozzarella, in blokjes gesneden
  • Versgemalen zwarte peper

 

  1. Verwarm de oven voor op 200°C.
  2. Leg het naanbrood op een bakplaat.
  3. Doe peterselie, knoflook en olijfolie in een klein schaaltje, meng alles door elkaar en verdeel het mengsel over de beide naanbroden. Dit kun je heel makkelijk doen met de bolle kant van een eetlepel.
  4. Beleg de beide naanbroden gelijkmatig met mozzarella, rode biet, salami en eventuele andere dingen die je er graag op wilt doen. Strooi er een beetje versgemalen peper overheen en bak de beide pizza’s 10 à 12 minuten, of totdat het naanbrood knapperig is en de kaas gesmolten. Meteen serveren en genieten!

 

 

 

 

 

 

 

BIET-KOKOS SMOOTHIE BOWL

VOORBEREIDING: 5 MINUTEN // PORTIES: 2

 

Voor de bowls:

  • 150 g aardbeien, vers of bevroren
  • 75 g verse blauwe bessen
  • 1 grote banaan, bevroren (kleine stukjes)
  • 1 grote voorgekookte biet
  • 5 ijsklontjes
  • 115 ml kokosmelk
  • 2 tl honing of agave siroop

 

Voor het serveren:

  • verse bessen gemixt
  • granola
  • kokosvlokken
  • plantaardige yoghurt

 

 

  1. Bereid het fruit voor op het blenden door ze te halveren.
  2. Voeg alle ingrediënten samen in een blender op hoge stand tot het een dik en glad mengsel is.
  3. Giet de smoothie in 2 kommen en garneer met aardbeien, granola en geschaafde kokos en eventueel plantaardige yoghurt.

«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.