Omgaan met de wintertijd

Gepubliceerd op 25 oktober 2020 om 10:55

Wie was er vandaag ook vroeger wakker? Dit weekend zijn we weer terug gegaan naar de normale tijd. En daarmee is de zomer helaas ook voorbij. Waarom hebben we nou verschillende tijden en hoe komt het dat zoveel mensen hier last van hebben? Je leest het hier!

 

Zomertijd als energiebesparende maatregel

Wintertijd is in feite de normale tijd en deze duurt vijf maanden. Tijdens de zomertijd wordt er afgeweken van deze standaardtijd. Op de laatste zondag van oktober gaat de wintertijd in en op de laatste zondag van maart eindigt deze wintertijd weer

 

In 1977 werd als gevolg van de oliecrisis de zomertijd opnieuw ingevoerd als energiebesparende maatregel. Zo zouden we brandstof en stroom besparen, aangezien deze veel werden gebruikt. Een speciale werkgroep in het Europarlement heeft in de afgelopen jaren de voor- en nadelen van de zomertijd onderzocht. De energiebesparing die het zou moeten opleveren is achterhaald zo is gebleken. Het systeem van zomer- en wintertijd levert niet aantoonbaar geld en besparingen op. Sterker nog: de zomer- en wintertijd verstoort onze biologische klok en dat brengt gezondheidsrisico’s met zich mee. 

Onze biologische klok

Het 24 uur durende patroon van lichaamsfuncties wordt geregeld vanuit onze hersenen, en sterk beïnvloed door daglicht. Het bioritme, ook wel het slaap-waakritme genoemd, is onze interne klok. Deze wordt onder invloed van het slaaphormoon melatonine geregeld. Melatonine wordt opgewekt als het donker wordt en is belangrijk om in slaap te vallen. Op basis van de hoeveelheid licht zullen onze hersenen melatonine aanmaken. In de winterperiode kampen meer mensen met slaapproblemen door een gebrek aan licht en een onnatuurlijke levensstijl. We staan in het donker op om naar het werk te gaan en de zon gaat ook al vroeg onder. Ons hele bioritme raakt verward. Overdag zijn we dan slaperig, maar ‘s avonds zijn we plots niet meer moe.

Het slaap-waakritme is in de winter zo verstoord geraakt dat het dag- en nachtritme is omgedraaid. Tijdens de winterperiode is het belangrijk om ons slaap-waakritme te herprogrammeren. Hiervoor moeten we elke dag stipt rond hetzelfde tijdstip opstaan en naar bed gaan. Na 4 weken is ons bioritme dan hersteld en ondervinden we geen last meer van de wintertijd.

 

Waarom veel mensen hier last van hebben

Dit komt omdat we minder daglicht zien, meer schermen (tv, mobiel, laptop), minder fysieke inspanning en op zoek gaan naar koolhydraatrijk eten. Mensen blijven liever binnen en zoeken minder sociaal contact op dan in de zomer. 

Onze hormoonhuishouding wordt voor een groot gedeelte beïnvloed door factoren van buitenaf. Zo spelen nachtrust, zonlicht en fysieke inspanning een grote rol bij het aanmaken van hormonen. 

 

Door te weinig serotonine voelen we ons wat somber. We gaan onrustiger slapen en voelen ons vermoeid. Serotonine staat beter bekend als gelukshormoon. Voldoende serotonine zorgt voor een vrolijk en gelukkig gevoel. Wanneer de productie van serotonine afneemt loop je het risico wat angstig te worden of zelfs een depressieve periode tegemoet te gaan. Een snelle manier om je geluksgevoel te verbeteren is lichaamsbeweging, want daardoor ga je zelf serotonine aanmaken. Het wisselen van zomer- naar wintertijd en vice versa heeft dusdanig veel invloed op de productie van serotonine dat zeker 400.000 Nederlanders ieder jaar na het verzetten van de klok in een soort winterdepressie belanden. 

 

 

Tips die je helpen om te wennen aan de wintertijd

 

  1. Ga zoveel mogelijk op vaste tijden naar bed en sta op vaste tijden op

Niet te lang uitslapen dus, of midden op de dag een dutje doen; ook niet als je een slechte nacht hebt gehad. Probeer ook in de weekenden een vast ritme te houden. Creëer regelmaat.

 

  1. Zorg voor natuurlijk daglicht

Onze biologische klok kunnen we helpen synchroon te gaan lopen met de nieuwe tijd, door ’s ochtends op de gewenste tijd van wakker worden met zoveel mogelijk licht op te staan. Gooi open die gordijnen! En wees het liefst meteen actief. Heb je een hond, dan kun je deze bijvoorbeeld het beste maar gelijk even uitlaten. En ga te voet of met de fiets naar het werk. Zorg dat je vooral in de ochtend, maar überhaupt de hele dag zoveel mogelijk in het daglicht bent. Ga als het maar even kan naar buiten om het daglicht op te vangen, ook als de zon niet schijnt of als het regent (regenkleding bestaat niet voor niets). De sterkte van licht is ook dan nergens hoger dan buiten. Het is sowieso verstandig dit ook na de omzetting naar de wintertijd te blijven doen, het voorkomt vermoeidheid in de winter.

 

  1. Zet beeldschermen uit

Wat kan helpen om rustiger te slapen is uiterlijk een uur voordat je naar bed gaat, maar liever nog eerder, je beeldschermen uitdoen. Het kunstmatige licht van beeldschermen onderdrukt de aanmaak van melatonine, het hormoon dat je dag- en nachtritme regelt. Maak je slaapkamer goed donker, en laat je niet storen door geluiden. Gebruik desnoods oordopjes en een slaapmaskertje.

 

  1. Vitamine D op peil

Een tekort aan vitamine D door een langdurig gebrek aan voldoende licht kan de oorzaak zijn van een laag serotonine gehalte. In een land als Nederland, waar de zon toch al niet al te vaak schijnt, ligt een vitamine D tekort op de loer. Daarom is het verstandig om je vitamine voorraad een handje te helpen. Doe dit niet met synthetische supplementen, maar ga voor een natuurlijke D3. Het liefst in combinatie met vitamine K2. Vitamine D3 stimuleert de opname van kalk uit voedingsmiddelen. Tegelijkertijd zorgt vitamine K2 ervoor dat de kalk terechtkomt op die plekken in het lichaam waar het nodig is.

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Deejay
2 jaar geleden

Goeie blog, meer van dit soort blogs🤗