Nuchter bewegen

Gepubliceerd op 16 september 2020 om 13:12

Een manier waarmee je je lichaam kan trainen in een goede vetverbranding is ‘Nuchter Bewegen’. En dan bedoelen we niet dat je gaat sporten zonder een borrel op (al is dat sowieso aan te raden). Nuchter bewegen houdt in dat je matig intensief gaat sporten op een nuchtere maag. Dus wandelen, joggen, fietsen op een niet al te hoge intensiteit en daarna pas eten. 

Het is een fabel dat je gelijk moet ontbijten als je wakker word. Voel aan wanneer je echt trek hebt! Pas op het moment dat jij trek krijgt is jouw verteringsstelsel ‘wakker’ om optimaal eten te verteren. Dus stel je ontbijt gerust uit als dit kan. Je kunt dit bijvoorbeeld doen door even te gaan wandelen buiten voordat je gaat ontbijten. Dit zorgt ook meteen voor een mentaal helder en fris hoofd!

 

Energie 

We leven in een maatschappij waar we van jongs af aan geleerd krijgen dat het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is en dat we niet zonder ontbijt de deur uit kunnen. De dag starten zonder te eten? Velen denken dat dit ongezond of schadelijk zou zijn. Maar onze voorouders deden niet anders; lange periodes werden besteed aan het zoeken naar een volgend maal. Er werd eerst gejaagd en verzameld en daarna kon er pas gegeten worden. Eerst bewegen en dan pas eten, nuchter bewegen, is een natuurlijk proces waar je lichaam alleen maar sterker, gezonder en fitter van wordt. 

Energieverbruik ging altijd vooraf aan energie-inname. Je lichaam is hierop aangepast. Nu doen we precies het tegenovergestelde: eerst eten en daarna pas bewegen. Onze genen snappen er geen bal van, en op de lange termijn leidt dit tot een overactief immuunsysteem, vermoeidheid en klachten.

Door te bewegen op een nuchtere maag train je je lichaam om vetten te gebruiken als brandstof. Wanneer je dit regelmatig doet zal je lichaam steeds beter kunnen schakelen tussen suiker- en vetverbranding met alle bijkomende voordelen: betere gewichtsbeheersing, meer energie en betere (sport) prestaties.

 

Brainfog

Nuchter bewegen zorgt ook voor een mentaal helder en fris hoofd gedurende de dag. Bij brainfog voelt je hoofd als een bak vol watten en je hebt gebrekkige concentratie.

Brainfog, ook wel hersenmist genoemd, is iets waar heel veel mensen last van hebben als ze s ochtends wakker worden. Het zijn eigenlijk afvalstoffen in je hoofd, omdat je hoofd de hele avond bezig is geweest met ontgiften. Hierover komt binnenkort een nieuwe blog!

Brainfog komt vaak voor bij candida belasting, hormonale veranderingen of een slechte detoxificatie / methylering in de lever. Dit kan je ook testen middels een Energetische Morfologische Bloedtest bij mij in de praktijk. 

 

Voor wie is nuchter bewegen zeker aan te raden?

  • Mensen met diabetes of pre-diabetes. Nuchter bewegen is namelijk super voor je insuline gevoeligheid. Het verbeterd de opname van glucose en stabiliseert de bloedsuikerspiegel.
  • Mensen die willen afvallen. Nuchter bewegen stimuleert de vetverbranding. Vetten zijn een energiebron waar je een grote voorraad van hebt en waar je lange tijd op vooruit kan. De voorraad suikers in je lichaam is daarentegen maar beperkt en zijn vooral bedoeld voor snel beschikbare energie. Suiker kan makkelijk omgezet worden door je lichaam en is handig wanneer je activiteiten op hoge intensiteit moet uitvoeren zoals een sprintje trekken. In rust en bij lage intensiteit is het vele malen efficiënter om vetten te verbranden. Als het goed is kan je stofwisseling overschakelen tussen verschillende soorten verbranding, afhankelijk van de intensiteit van de activiteit. Dat noem je metabole flexibiliteit. Ben je echter gewend om hoofdzakelijk op suikerverbranding te presteren, dan ben je snel door je energie heen. Dit kan resulteren in allerlei klachten zoals hoofdpijn, duizeligheid, stemmingswisselingen, trillen, vermoeidheid, zoetbehoefte of een gevoel van ‘leeg’ of ‘op’ zijn. Bij sporten wordt dat ook wel de ‘hongerklop’ genoemd, maar dit zijn symptomen waar velen dagelijks last van hebben zonder de oorzaak te weten.
  • Mensen met een zwak immuunsysteem. Door nuchter te bewegen, maak je ontstekingsremmende stoffen aan en wordt het immuunsysteem versterkt.
  • Mensen die last hebben van brainfog. Nuchter bewegen zorgt voor een mentaal helder en fris hoofd gedurende de dag.

 

Niet voor iedereen

Laat ontbijten / (intermittent) vasten is niet voor iedere vrouw aan te raden, aangezien het je hormonen kan verstoren. Ook als je van jezelf merkt dat je overspannen bent moet je oppassen. Probeer zelf aan te voelen wat fijn is.

Eerst lekker wandelen buiten of de hond uitlaten en dan ontbijten is prima. Maar een zware training voor je ontbijt is niet best. Ook al denken velen helaas van wel.

 

Daarnaast zijn veel onderzoeken over intermittent vasten (hier kom ik in een later blog op terug) op mannen of muizen getest. Niet op vrouwen. Wij schommelen 2x per maand met onze hormonen, terwijl mannen dit gemiddeld maar 1x per jaar hebben. Ons zenuwstelsel is veel gevoeliger. Krijg jij een paar dagen net iets te weinig kcal binnen in combinatie met stress of fanatiek sporten/overwerken, dan kan dit al zorgen voor een langere cyclus.

Een vrouw die borstvoeding geeft maar te weinig heeft gegeten in combinatie met stress merkt dit direct aan haar melkproductie, aangezien dit hormonaal aangestuurd wordt.

Zelf merk ik dit ook aan mijn cyclus. Als ik een paar dagen weinig heb gegeten, maar wel veel heb getraind en gewerkt heb is de lengte van mijn cyclus langer, komt het 3 dagen later dan gepland en ben ik vermoeider.

 

Jouw cyclus is dus de perfecte graadmeter van je gezondheid! Alle energie gaat naar de stress, je lichaam wilt immers maar één ding en dat is overleven. De eierstokken en baarmoeder staan dan onderaan het lijstje qua prioriteit. 

 

En nu

Probeert het eens zelf uit. Ga vanaf morgen eerst bewegen voordat je aan je ontbijt begint. Je kunt klein beginnen en het eerst één dag proberen. Eerst even naar je werk fietsen, lopend je kind naar school brengen, de hond uitlaten (of lenen van je buren) of gewoon de trap 10 keer op en af lopen. Kijk wat voor jou werkt en ontdek wat nuchter bewegen met jou doet!

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.